Dé inspiratie-cd’s van 2009

 1. Dirty Projectors – Bitte Orca
  Eclectische schoonheid is de enige juiste omschrijving voor wat Dave Longstreth en zijn lieflijke deernen op deze plaat voor elkaar krijgen. Buckley meets Led Zep meets hortende en stotende soul. Niet altijd even gemakkelijk om te vatten maar toch een garantie op kippenvel.
 2. Fever Ray – Fever Ray
  De Scandinavische koude van The Knife hadden we al eerder omhelsd, maar dit is zo mogelijk nog straffer. Het Zweedse enigma Karin Dreijer Andersson stouwt een plaat vol met ongenadig diep kervende elektronica en heerlijk kinderlijke vocals.
 3. Mastodon – Crack the Skye
  Hier en daar verguisd omwille van een verhoogd prog-gehalte, maar nog steeds een wereldschijf. De vier woestelingen uit Atlanta zijn weliswaar van het extreme pad afgeweken, maar tekenen – na Leviathan en Blood Mountain – toch weer voor de metalplaat van het jaar.

 4. The XX – XX
  Ze werden oeverloos gehyped, maar dat neemt niks weg van de kwaliteiten van deze prima eersteling, waarop lo-fi subtiliteit en ingehouden dramatiek hand in hand gaan. Bevestigen zal moeilijk zijn, maar dat dacht men ook na Radioheads ‘OK Computer’.
 5. Converge – Axe To Fall
  Ziedend, allesvernietigend en nietsontziend. Wie dacht dat deze jongens uit Massachussets met No Heroes hun hardste en extreemste album hadden afgeleverd, hadden het bij het verkeerde eind. Axe To Fall is een uitputtingsslag voor de zenuwen en een plaat die het voegsel uit de muren beukt.

  Zoals gepubliceerd in het fijne P-Magazine, waar ik soms cd-reviews voor verzorg.
Advertenties

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: